Blog

SAŁATKA WIOSENNA

SKŁADNIKI:

100 g rukoli

1 pierś kurczaka grillowana lub pieczona

4 plastry świeżego ananasa

8 pomidorków koktajlowych

Dressing

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczkę musztardy

1 łyżeczkę octu balsamicznego, jabłkowego lub soku z cytryny

Wykonanie

Rukolę umyj i osusz. Mięso pokrój na plastry. Ananasa pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i poprzekrawaj na pół . Na suchej patelni lub w piekarniku na blaszce  upraż płatki migdałowe ( aż się zarumienią).

Przygotuj sos:

w miseczce wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż połączą się w gęstą emulsję.

Na spodzie miski ułóż rukolę, polej połową dressingu, na to ułóż pozostałe składniki ( nie mieszaj) .

Skrop drugą połową dresingu.

Smacznego!