Blog

Przepisy w zdrowej diecie

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

  • 1 szklanka siemienia lnianego całego
  • ½ szklanki siemienia lnianego mielonego (odtłuszczonego)
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka pestek dyni
  • ½ szklanki zmielonego sezamu albo maku albo orzechów
  • 1 kopiata łyżeczka grubej soli
  • 1-2 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Ziarna wymieszać z solą. Wlewać stopniowo wodę do momentu, aż powstanie gęste, zlepiające się ciasto. Zostawić na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (lub 180°C w piekarniku z termoobiegiem). Piec ok. 80 minut (do momentu zbrązowienia się skórki). Ostudzić. Kroić na kromki, gdy chleb jest już całkiem wystudzony.