Blog
Przepisy w zdrowej diecie

Chleb pełnoziarnisty
Chleb pełnoziarnisty
- 1 szklanka siemienia lnianego całego
- ½ szklanki siemienia lnianego mielonego (odtłuszczonego)
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka pestek dyni
- ½ szklanki zmielonego sezamu albo maku albo orzechów
- 1 kopiata łyżeczka grubej soli
- 1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
Ziarna wymieszać z solą. Wlewać stopniowo wodę do momentu, aż powstanie gęste, zlepiające się ciasto. Zostawić na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (lub 180°C w piekarniku z termoobiegiem). Piec ok. 80 minut (do momentu zbrązowienia się skórki). Ostudzić. Kroić na kromki, gdy chleb jest już całkiem wystudzony.